Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Ünnepi Látóhatárral készültek a karácsonyra

Karácsonyi témájú lett a Látóhatár című folyóirat 16. száma, amelyet ünnepélyes keretek között mutattak be a Városháza dísztermében. A lapban többek között Dr. Fila Béla teológusnak és Bogoly József irodalomtörténésznek olvasható a Bibliával és Jézus születésével foglalkozó írása. De rajtuk kívül még akár Jószai Sándorral, Fenyvesi Félix Lajossal, Osváth Lászlóval illetve Szabó Évával is találkozhatnak az érdeklődők a most megjelent helytörténeti, irodalmi és művészeti kiadványban.

A Látóhatár című folyóirat legújabb számának bemutatója még a könyvtárban elkezdődött, ahol Szabó Évára emlékezhettek a vásárhelyiek. A Magyar Rádió szerkesztő-riportere 12 évvel ezelőtt október végén autóbalesetben hunyt el. Az évforduló kapcsán a helytörténeti, irodalmi és művészeti lap az ő életét is megidézte, ahogyan több, a városhoz kötődő személyiség is helyet kapott benne. A nagyközönség a legfrissebb írásokat a Városháza dísztermében ismerhette meg.

– Ez a 16. szám, egy csodálatos karácsonyi szám lett. Két értékes ember is mellé állt, mint Dr. Fila Béla teológus és Bokoly József irodalomtörténész. Ők olyan írásokkal jelentkeztek, amelyek beleillenek ebbe a karácsonyi körbe, hiszen a keresztény Bibliával és a Jézus születésével foglalkoznak – mondta Szenti Tibor néprajzkutató, az est házi gazdája.

Ezt a témát erősítette Szenti Tibor Éjféli mise, Csányi Viktor Ötödik szentséggel kapcsolatos írása vagy akár Jószai Sándor ikonfestővel készült cikk is. A négyedik évadát megérő lap az évek múlásával sokat fejlődött, és a további sorsa nagymértékben az olvasók érdeklődésétől függ, hívta fel a figyelmet Szenti Tibor.

– Érdemes lenne csak egy példányt megvenni, elolvasni, továbbadni, vagy milyen nagyszerű dolog, most karácsony az ajándékozás időszaka, és szeretteinknek a fenyőfa alá egy lapot odatenni, mert olyan olvasnivalót, szellemi és lelki táplálékot találnak benne, amely megérné- tette hozzá Szenti Tibor.

A Látóhatár további léte azért is fontos, mert míg az 1910-es években három lap is működött Vásárhelyen, addig most ez az egyetlen.

Megszakítás