Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Útfelújítások, új buszmegállók és kerékpártárolók külterületen

A belterületek után a külterületi autóbuszmegállók is megújulnak. Ennek keretében fedett kerékpártárolókat és modern utastájékoztató táblákat is elhelyeznek. A fejlesztések valamennyi külterületet, azaz Batidát, Kútvölgyet, Erzsébetet és Szikáncsot is érintik. A költségek összesen 50 millió forintot tesznek ki. Az önkormányzat ezt európai uniós pályázatból fedezi, ennek keretében tavaly már több közlekedési fejlesztés is megvalósult Hódmezővásárhelyen.

Szikáncs főutcáján, az úgynevezett belső buszmegállót és buszfordulót jelenleg nem lehet használni, mert ezen a területen már gőzerővel dolgoznak a munkagépek. A településen az építkezés idejére ideiglenes buszvárót helyeztek ki.

– Itt az útszerkezet az elmúlt években a belvíz és egyéb hatások következtében annyira tönkrement, hogy eltávolítják és kicserélik az egész útalapot és egy teljesen új aszfaltréteget kap a buszmegálló és környéke. Kiemelt peront is kap a terület, a buszmegálló előtti rész pedig bazalt betonnal is meg lesz erősítve, hogy a buszok terhelését jobban bírja. Továbbá 40 férőhelyes kerékpártárolót is elhelyeznek – mondta Benkő Zsolt, a külterületekért felelős települési képviselő.

A vásárhelyi önkormányzat a Dél-Alföldi Operatív Program keretében összesen 180 millió forintot nyert a közösségi közlekedés fejlesztésére. A pályázat 90%-os támogatottságot élvez, így a városnak csupán 10% önrészt kellett hozzá biztosítani. Ennek keretében készültek el tavaly a körforgalmak az Ady Endre és Kodály Zoltán, valamint a Szőnyi és a Tóalj utcák kereszteződésében és így újult meg a vasútnál lévő buszmegálló is. A korszerűsítés most a négy külterületen folytatódik.

– A négy helyen történő fejlesztés összesen 50 millió forintba kerül. A felújítások május elején kezdődtek el Kútvölgyön a teljes buszmegálló megújításával, ahogy itt Szikáncson is ez megvalósul. Mindenhol új buszvárokat helyeznek ki, és új, fedett kerékpártárolókat, amely összesen 100 férőhelyet jelent, valamint a peron szigetek akadálymentesítésére is sor kerül – tette hozzá Benkő Zsolt.

Ha elkészülnek az új buszmegállók, akkor az utasok tájékoztatásáról is gondoskodnak, hiszen modern táblákat is elhelyeznek. A beruházásoknak július elejére kell befejeződniük a külterületeken.

Megszakítás