Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Vadriasztó síp az autósoknak

A vadbalesetek, különösen a téli időszakban, komoly rizikófaktort jelentenek az autósoknak. Erre hívta fel a figyelmet a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága a vadászokkal közösen Hódmezővásárhely és Székkutas között, Sóshalomnál közúti ellenőrzésen. Vadriasztó síppal ajándékozták meg a sofőröket.

 

A vadveszélyre figyelmeztető táblák kihelyezése a vadásztársaságok sok éves megfigyelésein alapul, és a jellemző vadvonulást keresztező útszakaszokra hívják fel a közlekedők figyelmét. Vannak azonban olyan időszakok, mint a párzás, vagy a mostani téli időjárás, amikor nemcsak a táblákkal jelzett szakaszokon kell óvatosan közlekedni, hanem az erdősávok, termőföldek mellett is. Különösen szürkületkor, valamint az esti, éjszakai órákban szinte mindenütt számítani lehet élelem után kutató, hirtelen felbukkanó állatokra.

 

– Nem mindegy, hogy 90 kilométer per órás sebességnél lassítunk, vagy óvatosabban közlekedve 70-nél, utóbbinál sokkal kisebb a kár – mondta Vad Róbert rendőr őrnagy Hódmezővásárhely és Székkutas között, Sóshalomnál, ahol a vadveszélyre hívták fel az autósok figyelmét. A közúti ellenőrzésen, ha mindent rendben találtak, akkor vadriasztó sípot kaptak ajándékba a gépjárművezetők.  Nagyon hasznos, hiszen az öntapadós síp a kerék elé helyezhető, a lökhárítóra. Negyven kilométer per órás sebesség felett olyan hangot ad, amelytől a vad megriad és az ellenkező irányba megy – tette hozzá.

 

Ha pedig a körültekintő vezetés mellett sem lehet elkerülni a balesetet, mert hirtelen, féktávolságon belül lép a vad az autó elé, mindenképpen értesíteni kell a rendőrséget és az illetékes vadásztársaságot – hívta fel a figyelmet Vad Róbert.


Kép forrása: internet

Megszakítás