Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Válságreagáló műveletek a vásárhelyi laktanya kiképzőterén

Válságreagáló műveletet mutatott be a NATO mind a 28 tagállamának képviselője számára a 62. Lövészzászlóalj a vásárhelyi laktanya kiképzőterén. A nemzeti katonai képviselők maximálisan elégedettek voltak az Afganisztánt megjárt magyar katonák teljesítményével.

A nemzeti katonai képviselők 1967 óta vesznek részt katonai látogatásokon a különböző NATO tagországokban. Magyarországon tíz éve jártak utoljára. A személyes látogatások elősegítik, hogy a különböző nemzetek kiemelt katonai vezetői saját szemükkel győződjenek meg a biztonsági és védelmi irányelvekről, a katonai készenlétről, a fejlesztések fő irányairól. A Bocskai Lövészdandár maga kérte a látogatást, mivel szerette volna megmutatni, hogy az Észak-atlanti Szövetségnek felajánlott 62. Lövészzászlóalj készen áll a feladatokra, nem véletlenül kapta meg az elmúlt kilenc évben a harcra kész minősítést.        

– A bemutató célja, hogy demonstráljuk a Magyar Honvédség kijelölt alakulata, akik mind a haza védelmére, mind pedig a missziós részvételre felkészültek, mit építettek be az afganisztáni tapasztalatokból, hiszen ezek a katonák nemrégiben jöttek vissza a térségből és azt mutattuk meg, hogy a tapasztalatokat milyen formában illesztettük be a kiképzésbe – mondta dr. Böröndi Gábor dandártábornok.

A paintball fegyverekkel megvívott csata egy békés afgán falu szimbolikus helyszínén zajlott. Az ott élő lakosság közé keveredett ellenálló csoport lefegyverezéséről szólt, amelyben harcjárművekkel az azonnali reagálású erők is segítséget nyújtottak. A NATO mind a 28 tagállamának képviselője fontosnak tartotta a magyarországi látogatást.

– Nagyon jó benyomást tett rám a bemutató. Mi mindannyian tudjuk, hogy Magyarországnak, mint a többi más tagországnak, nagyon nehéz dolga van Afganisztánban – mondta Henrik Andersen dán sorhajókapitány, a nemzetközi csoport vezetője. 

A dandár vezetése arra is nagy hangsúlyt fektetett, hogy a végrehajtott feladatok életszerű körülményeket ábrázoljanak, a látottak hiteles képet mutassanak felkészülésükről.

Megszakítás