Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Változások az okmányirodán

Az eddigiektől eltérően ezentúl 30 nap elteltével vehetik kézhez megújított vagy újonnan igényelt útlevelüket azok, akik felkeresik az Okmányirodát. Január elsejétől a gépjármű átírásának költsége is megváltozott és a diákigazolvány ügyintézése is az Okmányiroda hatáskörébe kerül.

Az idei évtől több változás történt azokat az okmányokat érintően, amelyek nem helyben készülnek. A személyi igazolvány, az útlevél és a vezetői engedély a korábbi, akár kéthetes átfutási időről, szigorúan 30 napra módosult. Útlevél esetében ez az egy hónapos időtartam lerövidíthető, ám a gyorsított eljárás költséget von maga után.

– Amennyiben soron kívül szeretnék a polgárok megkapni az útlevelet, az alábbi költségeket kell vállalniuk: 8 munkanapon belül 19 ezer forintba kerül az okmány, 5 munkanapon belüli kérelem esetében pedig 29 ezer forintot kell fizetni. Aki 1 nap alatt szeretné megkapni útlevelét, annak Budapestre kell utazni és 39 ezer forintot kell érte fizetni – mondta Kőrösi Zoltán irodavezető.

A jövőben a diákigazolvány ügyintézése is az Okmányiroda hatáskörébe kerül. A tanulók a kérelmet változatlanul az iskolában adják be, minden mást a jövőben a hivatal intéz. Ennek illetéke nincs, csupán igazolnia kell magát a tanulónak. További változást jelent a gépjármű átírásának költsége. Ez ügyben kettős számítást vesznek figyelembe, az összeg kiszámításában a jármű teljesítményének és korának van döntő szerepe.

– 550 és 1200 forint között van a kilowattonkénti átírás költsége – emelte ki az irodavezető.

Az irodavezető az egyéni vállalkozókat érintő változásról elmondta: a vállalkozói igazolvány kiváltásán kívül ezen túl a vállalkozás befejezését is személyesen kell intézni. A módosítást, szüneteltetést, újrakezdést a jövőben is csak elektronikus formában lehet adminisztrálni.

Megszakítás