Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Változatos témák, technikák és stílus a Mártélyi Képzőművészeti Szabadiskolában

Idén 48 éves a Mártélyi Képzőművészeti Szabadiskola, mely a mártélyi ifjúsági táborban kerül megrendezésre. Az összejövetelre az ország számos pontjáról érkeznek a festészet iránt érdeklődők.

1965 óta minden évben megrendezésre kerül a Mártélyi Képzőművészeti Szabadiskola. A mára már országos ismertséget kivívó rendezvény a kezdetekkor csupán csak egy hagyományos nyári tábor volt a fiataloknak.

– A képzőművészeti Főiskola évente 21-23 főt adott az országnak, mint képzett művészt.

– Pont Vásárhelyen volt arra ötlet, hogy ezt hogyan korrigáljuk. Az történt, hogy aki onnan kiszorult, mint hallgató, mehessen valahová, aki érdeklődő, az is mehessen valahová, aki szeret festegetni vagy tanulni, szintén mehessen valahová. Erre jött létre a Mártélyi Képzőművészeti Ifjúsági tábor – mondta Bányai Béla, a szabadiskola vezetője.

A szabadiskola lényege, hogy a résztvevők tovább fejlesszék saját technikájukat, stílusukat, úgy, hogy a témájukat saját maguk választhatják ki. A témák és a festmények típusa pont ezért rendkívül változatosnak mondható.

– A táj az olyan gyönyörű, hogy adja magát, tehát végül is tájképek születnek, portrék születnek, néhány elvont alkotás is születik vagy néhány mondanivalós alkotás, mondjuk például szobor formájában – mondta Bányai Béla.

Az eseményen minden korosztály képviselteti magát a gimnazistától a nyugdíjasig. A közös hobbinak köszönhetően pedig nem csak a profi festőktől, de egymástól is rengeteget tanulnak a résztvevők. A szabadiskola július 15-én kezdődött és 26-án ér véget a mártélyi ifjúsági táborban.

Megszakítás