Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Változik a KRESZ

Január elsejétől több változás történt a KRESZ-ben. Összesen hatvan ponton módosultak a közlekedés szabályai. Az egyik legfontosabb, hogy megszűnt a sebességkorlátozás a vasúti átjárók előtt.

Az idei év elejétől életbe lépett közlekedési változtatások közül a legtöbb az autósokat érinti. Ezentúl például nem szabad majd rendszám nélkül közlekedni és ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd minden 3500 kg alatti gépjárműre – mondta el híradónknak Radics Róbert, a Csongrád Megyei Rendőr Főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője,  hozzátéve: az autósokat érintő egyik legfontosabb változás, hogy a jövőben megszűnik a sebességkorlátozás a vasúti átjárók előtt.

– Annyit ír elő az új KRESZ, hogy a vasúti átjárók előtt lassítani kell, meg kell arról alaposan győződnie minden autósnak, hogy jön-e vonat, és biztonságos-e az átkelés, viszont már nincs 30 illetve 40 km-es sebességkorlátozás – adott tájékoztatást a rendőr őrnagy.

A kerékpárosokra és motorosokra vonatkozó szabályok is változtak. Januártól ők is használhatják közlekedésre a buszsávot, a jelzőlámpás kereszteződéseknél pedig előre sorolhatnak. A kerékpárosok esetében fontos változás még, hogy az egyirányú utcákban bizonyos esetekben haladhatnak a forgalommal szemben.

– Sok helyen tévesen jelentek meg a hírek erről a változásról, ugyanis ez csak akkor van így, ha tábla is engedélyezi. Amennyiben nincs ilyen tábla, továbbra sem lehet egyirányú utcába behajtaniuk a forgalommal szemben a bicikliseknek – hívta fel a figyelmet Radics Róbert.

A közeledési osztály vezetőjének a változásokkal kapcsolatban az az álláspontja, hogy alapvetően segítik a közeledést, ám a motorosok, és kerékpárosok jelzőlámpáknál történő előre sorolását az őrnagy szerint fokozottan kell figyelni, mert könnyen balesetveszélyes lehet.

Megszakítás