Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Változik a mobilhívás

Január 15-től megszűnik az egy mobilhálózaton belüli hét számjegyes hívás lehetősége. A mobiltelefon-számokat ezután csak a teljes formátum tárcsázásával lehet hívni, vagyis a hét hívószám elé mindenképpen be kell ütni a + karaktert, az országkódot, és a hálózatkijelölő számot, amely lehet 20-as, 30-as vagy 70-es.

Az egész ország mobilhálózatát érintő változtatásokra azért van szükség, mert hazánkban a mobiltelefont használók száma meghaladja a 12 milliót, és az előfizetők száma egyre bővül. Ezért a magyarországi szabad mobil-hívószámok a tárcsázási mód változtatása nélkül hamarosan elfogyhatnak – tájékoztatt az egyik mobilhálózat munkatársa, aki hozzátette: a hívószámok bővítésének legegyszerűbb és leggyorsabban kivitelezhető megoldása a tárcsázási mód megváltoztatása.

Jelenleg a mobilszolgáltatók számára meghatározott mennyiségű hívószám áll rendelkezésre, 2010. január 16-án, éjféltől – vagyis a változásokat követően – azonban minden szolgáltató további hívószámokkal gazdagodhat, és már annak sem lesz akadálya, hogy akár 0-val, és 1-el is kezdődjön telefonszám. Így telefonálni január 15-e után csak a teljes formátum beütésével lehet, ami tartalmazza a + jelet, ezt követően az országhívó számot, ami Magyarország esetében a 36-os, majd a hálózat számát, amely lehet 20-as, 30-as, vagy 70-es, és ezeket követi az egyénre szabott hét jegyű számkombináció. Fontos tudnivaló, hogy ezt követően vonalas számot is csak így tudunk majd tárcsázni, az sms-eket és az mms-eket is az ilyen formában elmentett számokra lehet majd elküldeni. A szakemberek azt javasolják, még mindenki időben ellenőrizze a készülékében elmentett telefonszámokat, és amennyiben azok nem teljes formátumban szerepelnek, írják át őket. Január 16-a után rossz számjegyes tárcsázás esetén az előfizetőt egy géphang a hívás sikertelenségéről tájékoztatja. Ezekért a hívásokért, és a nem megfelelően elküldött sms-ekért, mms-ekért azonban nem kell fizetni.

Megszakítás