Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Vásárhely legnagyobb ezüst tallérlelete a Tornyai-múzeumban

Hat évet kellett várnia arra, hogy kiállítás nyíljon és könyv jelenjen meg a kingéci ezüstleletről. Hódmezővásárhely határában még 2009-ben került elő 67 darab, 16. századi tallér. Az érdeklődők kamaratárlaton csodálhatják meg a páratlan kincseket és vehetik kezükbe a leletmentés körülményeit is dokumentáló katalógust.

A Hódmezővásárhelyhez tartozó Kingécen 2009. december közepén egy lakossági bejelentést követően került elő az eddig ismert legnagyobb ezüst tallérlelet. A kollekció összesen 67 érméből áll, amelyeket a 16. század utolsó éveiben rejtettek el. A veretek 1527. és 1594. között készültek, az akkor élt jelentős uralkodók bocsátották ki őket. A 16. században Európa szerte mindenhol elfogadott és használt fizetőeszközök voltak.

– Hogyha itt a mellettem látható arcképcsarnokra tekintünk, akkor azt látjuk, hogy bizony az egyes tallérokat kibocsátók, akiket már ebben az időszakban festményeken is megörökítettek, ugyanúgy néznek ki egy-egy festményen vagy metszeten, mint magukon a tallérokon, illetve ezeken az éremképeken – hangsúlyozta Csányi Viktor, a Tornyai János Múzeum régésze.

Ez az évszázadokkal korábban elrejtett leletegyüttes Hódmezővásárhely első késő középkori éremkincse- hívta fel a figyelmet Nagy Imre múzeumigazgató

– Nem az egyetlen az országban ez az ezüst tallérlelet, viszont Hódmezővásárhely környékén és a határán az első, amely ebből a korból, jól feltárt körülmények között került elő, így mindenképpen jelentős. Az pedig külön öröm számomra, hogy egy ilyen kiváló katalógusban tudjuk megjelentetni, így kellene minden fontos leltünkkel történni – mondta Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum igazgatója.

Pályázati forrás tette lehetővé, hogy a leletmentés után hat évvel elkészülhetett ez a katalógus, amely a kincs feltárásának, restaurálásának és tudományos feldolgozásának folyamatát követi végig is mutatja be. Az érdeklődő február 11-én 17 órától a Tornyai János Múzeumban tekintheti meg a tallérleletet bemutató kiállítást.

Megszakítás