Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Vásárhely2020: mintegy 5500-an mondták el javaslataikat

Minden negyedik hódmezővásárhelyi háztartásban, azaz összesen mintegy 5500-an válaszoltak a Vásárhely2020 gazdaságfejlesztési konzultáció 15 kérdésére – hangzott el a városházán. Hegedűs Zoltán alpolgármester hangsúlyozta: Hódmezővásárhely számára mindig fontos volt a helyiek véleménye.

Több sikeres konzultáción zajlott már Hódmezővásárhelyen. Legutóbb májusban indult a Vásárhely2020 elnevezésű, az Integrált Településfejlesztési Program céljait véleményeztették a helyiekkel. Végül a 15 kérdésre mintegy 5500-an válaszoltak – minden negyedik háztartásban.

– Az egyik legfontosabb kérdés az volt: a hódmezővásárhelyiek melyik három fejlesztési irányt tartják a leglényegesebbnek. Az első helyen a munkahelyteremtés végzett, másodikon az egészségügy fejlesztése, harmadikon a mezőgazdaság támogatása, a negyediken az oktatás fejlesztése. A 2010-es konzultáción az első helyen még az egészségügy szerepelt, most a munkahelyteremtés váltotta fel, és az akkorihoz képest újdonság a mezőgazdaság támogatása – értékelte Hegedűs Zoltán a hódmezővásárhelyi városházán a konzultáció eredményét.

A válaszadók 95 százaléka egyetértett azzal, hogy támogatni kell a városnak a kis- és közepes vállalkozásokat. A második helyen a déli ipari elkerülő út építése szerepel. 97,5 százaléknak a helyi termékek vásárlásának ösztönzése a fontos, illetve az ehhez kapcsolódó városkártya bevezetése – hangzott el továbbá.

– Az infrastruktúra kapcsán az első helyen a csapadékvíz elvezetés megújítása szerepel, második lett a megújuló energiák használata, utóbbit a válaszadók 28,2 százaléka tartotta fontosnak. Szociális területen az akadálymentesítést, a bölcsődei férőhelyek bővítését és a Kovács-Küry Idősek Otthonának rehabilitációját emelték ki. Az egészségügynél 36,5 százalék támogatja a rendelők fejlesztését, megújítását, 26,5 százalék pedig az Egészséges Vásárhely Program folytatását. Utóbbi azt mutatja: a program beépült a helyiek életébe – jegyezte meg Hegedűs Zoltán.

Az oktatásnál az első célok között az iskolák és az óvodák fejlesztése szerepel. A szakképzésre vonatkozó kérdésre 83 százalék azt mondta, a szakiskolákban olyan szakmákat oktassanak, amelyekkel a fiatalok helyben boldogulhatnak.

Hegedűs Zoltán megköszönte a hódmezővásárhelyiek aktivitását, hozzátéve: a jövőben is számítanak a helyiek véleményére. A javaslataikat, ötleteiket pedig figyelembe veszik.

 

A Vásárhely2020 konzultáció eredménye bővebben:

» A részletes eredmények ide kattintva tölthetők le! «

Megszakítás