Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Vásárhelyen még nincs influenzajárvány

Az ÁNTSZ információi szerint Európában megkezdődött az influenzajárvány. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ jelentése alapján elmondható, hogy a H1N1 vírus még mindig jelen van, de már a H3N2 vírus a domináns. Egyelőre sem Magyarországon, sem Vásárhelyen nem mutatták még ki az influenza vírusát.

Az elmúlt év utolsó hetében Európa több országából jelentettek influenzás helyi járványokat és szórványos megbetegedéseket. Többek között Ausztriából, Romániából és Szlovéniából is. A vírusos megbetegedések tehát már a szomszédos országokba is eljutottak. Még mindig nem késő azonban védőoltással védekezni.

– Az influenzaoltás után 10 nap, két hét szükséges a tökéletes védettség kialakulásához. Én az utolsó pillanatig szoktam javasolni, hogy vegyük föl a védőoltást – mondta dr. Mekkel Gabriella háziorvos.

Magyarországon az Országos Epidemiológiai Központhoz beküldött minták közül egyben sem mutatták ki az influenza vírusát, ennek ellenére az előző influenzaszezonhoz képest az ország valamennyi területén mintegy 10-20 százalékkal magasabb az ingyenes oltóanyagok felhasználási aránya.

Vásárhelyen, dr. Mekkel Gabriella háziorvos tapasztalata szerint kevés új beteg veszi fel a védőoltást: évről évre ugyanaz a kör kéri a betegséget megelőző injekciót. Ennek egyik oka, hogy a szervezet védőoltásra adott hevesebb reakciói megegyeznek magára a vírusos megbetegedésre adott reakciókkal.

– Hirtelen kezdet jellemzi, magas lázzal jelentkezik, izom és izületi fájdalmakkal jár. Ezt követően alakulnak ki a légúti tünetek. Száraz köhögés, orrfolyás, ritkán hasmenés, hányinger, hányás is előfordul – tudtuk meg a háziorvostól.

A szakember szerint egy egészséges szervezet megfelelő lázcsillapítással, ágynyugalommal és folyadékpótlással néhány nap alatt speciális kezelés nélkül is legyőzi a betegséget. Gyógyszeres kezelésre csak a megbetegedést okozó vírustörzs pontos ismerete mellett van lehetőség. Mindenképpen ajánlott azonban a védőoltás a krónikus légúti megbetegedésben szenvedőknek, a szív és érrendszeri problémákkal küzdőknek, a daganatos betegeknek, az immunhiányos megbetegedéssel küzdőknek, valamint azoknak, akik várandósak, vagy terhességet terveznek.

Megszakítás