Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Vásárhelyi Esték Almási Istvánnal

Elsősorban a zene, a kultúra, és a család került előtérbe a Vásárhelyi Esték című programsorozat legutóbbi találkozóján, melynek Almási István volt a vendége. A műsort az a szándék hívta életre, hogy az érdeklődők ne csak a politikust, hanem a mögötte lévő embert is megismerjék. A polgármester hosszú évtizedeken keresztül a kultúra szolgálatában állt, hiszen egyebek mellett az ő nevéhez fűződik a méltán híres Promenád Dixieland megalapítása is.

A Vásárhelyi Esték című programsorozat idei évi utolsó összejövetelén az érdeklődők Almási Istvánnal találkozhattak, csak most egy kicsit másként, mint ahogy a mindennapokban ezt megszokhatták. A polgármester nem politikusként állt a közönség elé, hanem elsősorban zenészként és nagypapaként. Az est szervezője ugyanis azt szerette volna megmutatni, milyen ember valójában Almási István.

– Nagyon sok a gond az emberi kapcsolatokban, csak a felszínt látjuk, a különbözőségeket keressük. Ezeknek az estéknek az a céljuk, hogy megmutatkozzon, mi az, ami a felszín alatt van – mondta Fényesi Tóth János, az est házigazdája.

Almási István az elmúlt években politikusi tevékenységéről volt főként ismert, de előtte hosszú évtizedekig a kultúra szolgálatában állt. Pályáját pedagógusként kezdte, mely során magyar nyelv és irodalomra, valamint ének-zenére oktatta a fiatalokat. Majd nyolc évig vezette a helyi művelődési házat, és az a 17 év sem múlt el számára nyomtalanul, amikor a városi könyvtár igazgatója volt. Közben a zenélés is fontos szerepet töltött be életében.

– Volt olyan időszak, amikor aktív muzsikus voltam, és a zenétől rengeteg élményt kaptam, és az ember a jóra mindig szívesen emlékszik vissza – mondta Almási István polgármester.

A nosztalgiázás jegyében Almási István arról is beszélt, hogy 1985-ban megalakította a mai is méltán híres a Promenád Dixieland együttest, melynek tagjai többek között Száraz Nagy Tamás, Arany-Tóth Attila és Almási Enikő is, akik szívesen idézték fel  régi emlékeket.

– Meghatározó volt az én életemben az is, hogy fiatalokkal foglalkozhattam, és ez az ő  életükben is fontos volt, ők ugyanis akkor indultak el a pályájukon. Gyakorlatilag kilenc gyerekkel foglalkoztam, közben ugyanis volt lemorzsolódás, de ebből a kilencből jelenleg hatan hivatásos muzsikusok. Úgy érzem, hogy sikerült valamit adnom számukra – tette hozzá Almási István.

Az esten Almási István arról is beszélt, hogy mindenkinek szüksége van biztos háttérre és szeretete, amelyet ő a családjától és az unokáitól kap meg.

Megszakítás