Három hete folyik a próbaüzem a vásárhelyi malomban, ahol a gabonaőrlés
helyett kiváló minőségű forrásvizet palackoznak. A malom ötvenes
években fúrt kútját a tulajdonosok megvizsgáltatták, és kiderült: a
legtisztább, úgynevezett forrásvíz minőségű vízet rejt a kút 293
méteres mélye.
Nyilas
Endre, a hajdú Gabona ZRt. Regionális igazgatója elmondta: egy éve
szűnt meg az őrlés a malomban, gazdasági megfontolásokból. Akkor jött
az ötlet, hogy bevizsgáltatják a kút vizét, ami kiváló minőségű
forrásvíznek bizonyult. Az engedélyeket beszerezték, és 130 milliós
beruházással megvásárolták a gépeket. Ezzel 13 vásárhelyinek adnak
munkát, de úgy vélik, a 50-60 milliárdos hazai ásványvízpiac évente 15
százalékkal növekszik, így lesz jövője a vállalkozásnak. Jelenleg
évente hárommillió palack értékesítésében gondolkodnak.
A
forrásvizet először megszűrik, majd a Vásárhelyi forrásvíz feliratú
fél- és másfél literes, megtisztított palackokba töltik, végül
zsugorfóliázzák. A forrásvíznek létezik dús és enyhe szénsav
tartalommal készülő változata is, az első palackok július végén,
augusztus elején kerülhetnek a boltokba.