Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Vásárhelyi Ízök fesztivál és Cittaslow nap a Tájházban

Ezen a hétvégén rendezik meg a II. Vásárhelyi Ízök Fesztiválját és a III. Cittaslow Napot az Árpád utcai Tájházban. A program során a Szent Mihály naphoz kapcsolódó néphagyományok elevenednek meg.  Lesz főzőverseny is, amely közben az érdeklődők az ételkészítés fortélyait és történetét is megismerhetik.

Szent Mihály Napja a hagyományok szerint a gazdasági év fordulója. A pásztorok ilyenkor adtak számot a rájuk bízott jószágokról. Az állatokat ugyanis Szent György napján hajtották ki a legelőkre, majd Mihály napon hajtották vissza őket a falvakba. A pásztorok miután megkapták fizetségüket, vásárba mentek, ahol fontos szerep jutott a gasztronómiának. A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ ezért ezen a hétvégén rendezi meg a II. Vásárhelyi Ízek Fesztiválját az Árpád utcai Tájházban, ahol a szabad tűzön készült ételek versenyeznek egymással.

– Olyan bográcsos ételeket kell a jelentkezőknek főzniük, amelyek ebben a kategóriában egyediek. Tehát újszerű ételeket várunk, ezért is határoztuk meg ezt vásárhelyikum kategóriaként. Ez azt jelenti, hogy teljesen tradicionális, mégis új receptek alapján készült ételeket várunk – mondta Sonkoly Ágnes, a Bessenyei Ferenc művelődési Központ rendezvényszervezője.

Akik kedvet éreznek a vasárnapi főzőcskéhez, azok holnapig jelentkezhetnek a versenyre. A szakmai értékelés a Corvin Mátyás Tagintézmény tanárainak feladata lesz. Az ételkészítés közben a látogatók a szakácsok fortélyait is elleshetik. De a gyerekek sem unatkoznak majd, az ő szórakozásukról is gondoskodnak a szervezők.

– A gyerekeknek olyan érdekes foglalkozást találtunk ki, ahol terepasztalon lehet felépíteni egy pásztor behajtási alkalmat. Így a szép, természetes anyagokkal elkészített terepasztalon a Szent Mihály napot örökíthetik meg a gyerekek – tette hozzá Sonkoly Ágnes.

A város a II. Vásárhelyi Ízek Fesztiválja mellett vasárnap ünnepli a III. Cittaslow Napot is. A nemzetközi városszövetséget 1999-ben négy olasz kisváros azért alapította meg, hogy a zajossá, személytelenné vált városok számára új alternatívát kínáljon: olyan élhető környezetet, ahol a hangsúly a mindennapi élet minőségén, a helyi értékeken van. A mozgalom célja a regionális környezeti sajátosságok megőrzése; a helyi kultúrán és tradíción alapuló termékek előállításának ösztönzése; de mindenekelőtt a helyi közösség erősítése. A kívánalmaknak mára a világ 20 országának mintegy 140 városa tesz eleget. A Cittaslow Mozgalom egyetlen hazai tagvárosa Hódmezővásárhely.

Megszakítás