Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Vásárhelyi jogászok almanachja

Másfél éves kutatómunka eredményeképpen született meg Imolya Imre: Vásárhelyi jogászalmanach című könyve. A szerző a kötetet harminchét éves ügyészi munkája levezetésének szánta. Olyan könyvet akart életre hívni, mely helytörténeti szerepével hiányt pótol és szakmájához is kapcsolódik. A kötetet a szerző és meghívott vendégei mutatták be a Németh László Városi Könyvtárban.

Hódmezővásárhely elmúlt kétszáz évére visszamenően gyűjtötte kötetbe a jogászok sorát dr. Imolya Imre a Vásárhelyi jogászalmanachban. A könyv megjelenését másfél éves kutatómunka előzte meg, melynek során a szerző többek között korábbi helytörténeti munkákat, a Szegedi Tudományegyetem anyakönyveit, az ügyvédi kamara nyilvántartásait, bíróságok, ügyészségek adattárait és a városháza irattárának anyagát is tanulmányozta.
A kötet bevezetőjének tanulsága szerint Hódmezővásárhely mindig megbecsülte jogászait, akik szaktudásukkal a város segítségére voltak.

– Maga a jogászalmanach 1005 nevet tartalmaz. A harmadik rész egy forrásjegyzék és a kötet végén pedig felkértem három, jelenleg is a városban élő és működő jogászdinasztia sarját, hogy adjanak a családjukra vonatkozóan visszapillantást, előretekintést, hogyan látják ők önmagukat – mondta dr. Imolya Imre, a Vásárhelyi almanach szerzője.

Dr. Imolya Imre Vásárhelyhez és a Bethlen Gábor Gimnáziumhoz való személyes kötődése miatt választotta ezt a szakmájához, ugyanakkor a helytörténeti kutatásokhoz is kapcsolódó témát. A Hód Kiadó gondozásában megjelent gyűjteményhez hasonló eddig nem készült, így a kötet kétségtelenül hiányt pótol.

A könyvbemutatón Szenti Tibor néprajzkutató, dr. Halmágyi Pál, a makói József Attila Múzeum igazgatója és Borsos Annamária, a Péczely Attila Zeneiskola tanára működtek közre.

Megszakítás