Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Vásárhelyi kiállításajánló: kártyaalakok és műtermi jegyzetek

Kedd óta ismét látogatható a Tornyai János Múzeum és kiállítóhelyei, az Alföldi Galéria, az Emlékpont, valamint a Zsinagóga és Magyar Tragédia 1944. kiállítóhely, ahol számos érdekes és izgalmas tárlat várja a látogatókat. Vasárnap délután különleges performansszal zár Zoltai Attila egyéni kiállítása az Emlékpontban.

A Tornyai János Múzeum állandó kiállításai mellett ismét megtekinthetőek Basa Anikó képzőművész, az 59. Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal festők nívódíjával kitüntetett alkotójának cérnacsomó- és kártyaalakjai az emeleti kiállítócsarnokban. A fiatal alkotó a hagyományos festői megoldások mellett egyedi térplasztikákkal hat a látogatók „tér-képzeletére”: függőleges
damilokra erősített apró masnikból készült alakokat és kártyalap installációkat is bemutat egyéni kiállításán. A múzeum bejáratánál Vékony Sándor fazekas mester munkássága előtt tisztelegnek egy kamaratárlattal.

A 20. századi vásárhelyi fazekasság kiemelkedő alakjának jelentősége abban mutatkozik meg, hogy ő volt az első, aki felismerte a hajdani tálasok munkáinak szépségét, formakincsük, motívumviláguk megőrzésének fontosságát, vállalta és magas szinten művelte ennek alkotó újrateremtését.

Az Emlékpont időszaki kiállítótermében január 12-ig még megtekinthetőek Zoltai Attila festőművész Műtermi jegyzetei. A vásárhelyi alkotó több mint harminc festményen és mintegy kéttucatnyi plasztikán keresztül nyújt betekintést sokoldalú művészi gondolatvilágába és világnézetébe. Alkotásai megannyi kérdést hordoznak: a látott képek vajon valóságosak vagy csak festett illúziók? Zoltai Attila humoros, groteszk látásmódú plasztikái pedig azt sugallják, hogy a világot egy görbe tükrön keresztül is érdemes nézni. A tárlat vasárnap délután 3 órakor egy rendhagyó tárlatvezetéssel és zenés performansszal zár.

Megszakítás