Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Vásárhelyi motívumok a Ginkgo Sas Városi Hotelben

A hamarosan elkészülő négycsillagos Gingko Sas Városi Hotelt belengi majd a vásárhelyi szellemiség. Az egyes szinteket a helyi hírességekről nevezik el és a város kerámia hagyományai is tetten érhetők lesznek az épületben.

A szálloda földszinti részén három teremet alakítottak ki. A legnagyobb Ilosfalvy Róbert operaénekesről, a kisebb Kiss Lajosról néprajzkutatóról, míg a különterem a Rotary Klubról kapja a nevét. A bejárati szintet egy üvegfal is díszíti majd, ahová a híres vásárhelyi születésű, vagy kötődési művészek idézetei kerülnek. A lift melletti falfelületen Bessenyei Ferenc, a következő szinten Németh László, majd ahogy haladunk feljebb József Attila,  Plóhn József s végül Tornyai János portréja lesz látható. 

-Igyekszünk vásárhelyiesíteni, helyi specialitásokkal, az itteni hagyományokkal díszíteni a szállodát. Innen származik a gondolat, hogy minden szintet más híres vásárhelyiről, vagy ide kötődő személyről nevezzük el és mindenkiről egy 180×110 centiméteres képet helyezünk el – tudtuk meg az egyik ügyvezető igazgatótól. 

Schleiffer Ervin, a szálloda egyik tulajdonosa korábban az egyik legnagyobb helyi kerámiagyárnak volt a vezetője, az ő nevéhez fűződik a vásárhelyi kerámia szimpózium elindítása is. Számára a létesítmény külső és belső kialakításánál meghatározó szempont volt az építészetnek a társművészetekkel való ötvözése. Így a szállodában Vásárhely hétezer éves kerámia hagyományai is tetten érhetők lesznek, például a Kökénydombi, vagy a gorzsai Vénusz másolatait láthatják a vendégek, de más motívumok is megjelennek az épületben.

– Mészkő burkolata lesz a szállodának, de ezek közé ginkgo levelekkel mintázott kerámiaképek is kerülnek, ezzel is arra utalva, hogy Hódmezővásárhely a kerámia városa – mesélte Schleiffer Ervin.

A szálloda építése a végéhez közeledik. Az elmúlt időszak csapadékos időjárása után remélhetőleg a külső homlokzathoz még ezen a  héten hozzá lehet fogni és a környék térrendezése is egkezdődhet – tudtuk meg az építésvezetőtől, Nagy Csabától. Mindeközben gőzerővel folyik a munkatársak kiválasztása is. A meghirdetett 22 helyre mintegy 200-an jelentkeztek.

Megszakítás