Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Vásárhelyi Őszi Tárlat – Csaknem hatszáz alkotás érkezett

Csaknem hatszáz alkotás érkezett az október második vasárnapján nyíló
ötvenhetedik Vásárhelyi Őszi Tárlatra; a zsűri a festmények,
grafikák, szobrok közül mintegy kétszáz művet választ ki, melyeket
az Alföldi Galériában állítanak majd ki – közölte Nagy Imre
múzeumigazgató csütörtökön Hódmezővásárhelyen.

A Vásárhelyi Őszi Tárlatot az országban egyedülálló módon több mint ötven éve, minden esztendőben megrendezik. Sehol máshol nincs arra példa, hogy 1954 óta folyamatosan meg tudják szervezni a kortárs alkotók seregszemléjét – hangsúlyozta a Tornyai János Múzeum vezetője a zsűrizés szünetében tartott sajtótájékoztatón.A művészettörténész szerint a szabad beadású tárlatra nagyon színvonalas anyag érkezett. A művek – az elmúlt öt-tíz év hazai képzőművészeti tendenciájának megfelelően – egyre nagyobb méretűek, így a bírálók nehéz feladat előtt állnak, hiszen a kiállítótér befogadóképessége adott. A tizenegy tagú zsűrinek 345 festményből, 94 grafikából, 125 szoborból és huszonnégy, műfajilag nem azonosítható, de a szakemberek szerint érdekesnek és izgalmasnak tűnő „egyébből” kell kiválasztaniuk azokat a darabokat, melyeket az október 10-én nyíló kiállításon a nagyközönség is megismerhet.
A zsűri a beválogatott anyagot újból áttekintve pénteken dönti el, a kiállító alkotók közül kik kapnak elismerést, és ki veheti át a tárlat fődíját, a Tornyai Emlékplakettet – tette hozzá az igazgató.
Pogány Gábor, a tárlat kurátora kifejtette: idén a korábbi éveknél is több fiatal alkotó jelentkezett munkájával a kiállításra. A harmincas éveikben járó festők, szobrászok és grafikusok professzionális felkészültségű és felfogású művészek, így egyre inkább erősödik a verseny a Vásárhelyi Őszi Tárlaton bemutatkozni kívánó alkotók között.

(MTI)

Megszakítás