Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Véget ért az 59. Őszi Tárlat, értékeltek a szakemberek

Összeült az 59. Őszi Tárlatot kiértékelő bizottság az Alföldi Galériában, hogy kielemezze a szakmai tapasztalatokat, és levonja a következtetéseket a jövő évi, jubileumi kiállítás előkészítéséhez. A hétvégén befejeződött az 59. Őszi Tárlat.

Az október első vasárnapján megnyílt 59. Őszi Tárlatot a közönség december 2-án tekinthette meg utoljára. A szakemberek azért ültek össze az Alföldi Galériában, hogy értékeljék a 174 művész 263 bemutatott művét. A kiállítás szakmai szempontból az országos média érdeklődését is kivívta, ahogyan a nézőkét is.

Az eddigi adatok szerint összesen 4524 –en látták az idei képzőművészeti seregszemlét, és nemcsak a helyiek, de a régióban élők is szép számmal voltak rá kíváncsiak. A zárás előtti napokban a művészetszeretők még megrohamozták a tárlatot, ezért a múzeum vezetősége akciókkal is kedveskedett az érdeklődőknek.

 Az Őszi Tárlatokon eddig is a hagyományos, figurális ábrázolási mód dominált, csak annyi változott, hogy mostanában ez az irányzat újra trendnek számít, így a világ nagy művészcentrumaiban is ez a látásmód érhető tetten. Azok az alkotók, akiknek munkái Vásárhelyen láthatók, a szakma krémjének számítanak.

– Az 59. Őszi Tárlat azért nagyon fontos, mert a 60. előtti utolsó és itt nekünk úgy kell majd leülni és levonni a válogatás, a zsűrizés és a rendezés tanulságát, hogy ennek alapján még frappánsabban, még színvonalasabban rendezhessük meg a hatvanadikat. A jubileumi tárlatnak mindenképpen demonstrálnia kell a jelenlegi művészeti tendenciák legerőteljesebb vonulatait, és vissza kellene utalnia ennek a kiállításnak az elmúlt 5 – 10 – 20 évben történt művészeti mozgásaira is – tette hozzá Nagy Imre.

Az már most biztos, a jubileumi kiállításon a fiatal művészek jelenlétét tovább kell erősíteni, és azoknak az alkotóknak is teret kell biztosítani, akik már letették névjegyüket az Őszi Tárlatokon.

Megszakítás