Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Vérnyomást mértek az Egészség Világnapja alkalmából

Az Egészség Világnapja alkalomból Hódmezővásárhely számos forgalmas pontján vérnyomást mértek az önkéntes egészségügyi dolgozók. Mivel az Egészséges Vásárhely Program egyik fontos célkitűzése a szív- és érrendszeri betegségek kiszűrése, valamint kezelése, ezért Hódmezővásárhely most első alkalommal csatlakozott a WHO által szervezett akcióhoz.

Az Egészségügyi Világszervezet április 7-ét nyilvánította az Egészség Világnapjának: 1950 óta ezen a napon számos ország, számos szervezete különböző programokkal hívja fel a figyelmet az egészség, illetve egészségmegőrzés fontosságára, minden évben egy-egy konkrét betegség kockázatára. A város négy éve tagja a WHO Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének, és mivel az EVP egyik fontos célkitűzése a szív- és érrendszeri megbetegedések szűrése, ezért a kezdeményezéshez idén először Hódmezővásárhely is csatlakozott.

– A WHO-s koordinátor szervezetek a prevencióval kapcsolatban ilyenkor különböző akciókat dolgoznak ki. Így jutottunk oda, hogy az Egészséges Vásárhely Program kilenc helyen méri a vérnyomást a városban az oda látogató lakosoknak – mondta Gyurisné Pethő Zsuzsanna, az EVP programigazgatója.

Ha három különböző időpontban és körülmények között mért vérnyomás átlaga meghaladja a 140/ 90 et, akkor már magas vérnyomásról lehet beszélni. Ha ez eddig nem is okozott problémát, akkor is mindenféleképpen érdemes felkeresni a háziorvost, hiszen ez a kor napjainkban népbetegségnek számít.

– Nemcsak a magas vérnyomás, de az ezzel járó rizikófaktorok is sokáig tünetszegények, ezért minél hamarabb felfedezzük ezeket, és korrigálják őket, annál nagyobb mértékben meg tudjuk előzni a szövődmények kialakulását és az emberi élet hossza ezzel arányosan nőhet. Így mindenkit arra buzdítok, hogy az EVP programjain vegyenek részt – mondta dr. Pálinkás Attila, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó osztályvezető kardiológus főorvosa.

A vérnyomásmérő pontok azokra a helyszínekre kerültek, ahol sok ember megfordul. Az egyik legforgalmasabb stand a strandon volt. Akik úszni érkeztek vagy testnevelés órán vettek részt, megnézették vérnyomásukat. Az egyik 17 éves fiú arról számolt be, hogy bár otthont is rendszeresen mérni vérnyomását, most mégis megdöbbentette, hogy milyen magas érték jött ki.

– Óra előtt 190, óra után pedig 170 lett a vérnyomásom. Ez már magas vérnyomás. Orvoshoz még nem fordultam vele, mert rosszul még nem éreztem magam. Most viszont már elégé bánt és zavar, hogy nem foglalkozom a testemmel és az egészségemmel. El kell kezdenem sportolni és orvoshoz is el kell járnom – mondta Balogh Miklós Krisztián, a HISZK Gregus Máté Tagintézmény diákja.

Az Egészség Világnapján a vérnyomásméréseket önkéntes diákok, nyugdíjasok és egészségügyi dolgozók végezték, akik a lakosokat a betegség kockázatairól, kezelésének és megelőzésének lehetőségeiről is tájékoztatták.

Megszakítás