Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Versek és novellák családról, erkölcsről

Horváth Istvánné Hegyi Éva verseiből és novelláiból összeállított zenés előadóestet hallgathattak meg az érdeklődők a városi könyvtárban. A több mint harminc éven keresztül matematikát tanító pedagógus az alkotást nemcsak örömforrásnak, hanem küldetésnek is tartja.

Horváth Istvánné Hegyi Éva már gyermekkorában is szívesen faragott rímeket, és fejezte ki gondolatait novellákban, ahogyan a zeneszerzés is komolyan foglalkoztatta. Az alkotói indíttatás ellenére azonban családi nyomásra inkább matematika és fizika szakon szerzett diplomát. Több mint harminc éven át a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban tanított, ám korábbi ambícióinak soha nem tudott hátat fordítani, így folyamatosan írt és komponált.

– Nekem nincs se verses kötetem, se kiadott művem, csak úgy magunk között terjesztem műveimet. Ha szívesen olvassák, akkor én annak nagyon örülök, hiszen ezért írom. Nem is vágyom arra, hogy ezek az írások megjelenjenek, de ha szeretik őket, akkor ilyen formában szeretném átadni – mondta Horváth Istvánné Hegyi Éva.

Az előadó különböző műfajú írásaiban az emberi viszonyokat állítja a középpontba. Az érdeklődők többek között azt a novelláját, kisebb karcolatait, illetve riportját ismerhették meg, amelyek a gyerekvállalásról, a testvéri kapcsolatokról, vagy arról szóltak, hogyan éli meg az ember a szenvedést. Bármilyen történet is kerüljön papírjára, legfőbb mondanivalójának a családot tartja, hiszen szerinte ezen a világon ennél nincs nagyobb érték. Műveivel is erkölcsi tanulságokat igyekszik közvetíteni, ezért számára az írás nem pusztán örömforrás.

– Ezt küldetésnek is érzi az ember. Nagyon örülök, amikor meghívnak gyerektáborokba, hogy tanítsak a gyerekeknek éneket, vagy meséljek nekik. Nagy öröm továbbá az is, amikor volt munkahelyemre, a gimnáziumba is elhívnak osztályfőnöki órát tartanai. Ezek a találkozások engem is megfiatalítanak, ahogyan a gyerekekkel kapcsolatba lépek. Ha újra kezdhetném, akkor is pedagógusnak mennék – tette hozzá Horváth Istvánné Hegyi Éva.

Az esten nemcsak írások hangoztak el, hanem muzsika is színesítette a műsort, amely során az előadó családtagjai és a Szent István Kórus is közreműködött.

Megszakítás