Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Versenybe szállnak a vásárhelyi fiatalok is a Szakma Kiváló Tanulója versenyen

A Nemzetgazdasági Minisztérium, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az idei tanévben is meghirdette a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt. Az elődöntőket a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával szervezik és bonyolítják le a területi kamarák, január végéig. A versenyen a HISZK Kalmár Zsigmond Tagintézményének diákjai is részt vesznek.

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen való részvételt a HISZK kalmárosai presztízskérdésnek tekintik, hiszen ez a verseny a szakmai vizsga előszobája. Emellett a szakmai tapasztalatszerzésben, kapcsolatépítésben is rendkívül fontos.

– Az építőiparban a kőműves, a szobafestő, az ács-állványozó, a gépiparban a szerkezetlakatos, a hegesztő és a gépipari forgácsoló szakképesítés képviselteti magát. Összességében 21 tanuló indul a versenyen – mondta Nagy Norbert szakmai igazgató helyettes.

A diákok először iskolai válogatáson vesznek részt, ahol elméleti kérdésekre kell válaszolniuk, majd gyakorlati feladatokat kapnak. Közülük a legjobbak nevezhetnek a Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett írásbeli előválogatókra. A hegesztők jövő heti elődöntőjére szeptember óta készülnek a diákok.

– Szeptemberben, októberben rengeteg rajzfeladattal kezdtünk, utána anyagismereti rész következett, most pedig már a szakmai részre koncentrálunk az előző évekből összegyűjtött feladatlapok segítségével – tudtuk meg Szabó Sándor műszaki tanártól.

A hegesztők SZKTV versenyén az első három helyezettnek minősítő vizsgát ajánlanak fel valamilyen hegesztő eljárásból, amelyekre a civil életben csak igen komoly összegekért tudnának szert tenni.

A kalmáros diákok minden évben az első tíz helyezett között vannak, de két éve például első hellyel is büszkélkedhettek. A verseny döntőjére, a Szakmasztár Fesztiválra április 11-e és 13-a között kerül sor Budapesten, a Hungexpo Központban.

Megszakítás