Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Veterán autókülönlegességek vonultak fel Hódmezővásárhelyen

Országos Citroen találkozót tartottak hétvégén Hódmezővásárhelyen. Közel 80 veterán autó és tulajdonosa vett részt ezen a rendezvényen, ahol volt olyan jármű is, amely már több mint 40 éves. Igazi különlegességnek azonban az a kocsi számított, amely egy évvel ezelőtt indult el Franciaországból, megjárta Indiát, és végül hazautazása előtt még ide is betért.

Tizenegyedik alkalommal gyűltek össze a Citroen típusú oldtimerek Hódmezővásárhelyen. Az első ilyen találkozót 1999-ben rendezték meg, ami olyan jól sikerült, hogy azóta kétévente megismétlik. A program népszerűségét az is bizonyítja, hogy a kezdetekhez képest szinte megduplázódott a felvonuló veterán autók száma.

– Ezek az autók már hobbiautónak számítanak. A 99-es találkozón még sokkal lerobbantabbak, elhasználtabbak voltak, most már a Citroen C2 –őt gyönyörűen felújították, vigyáznak rá, és szeretnék megmutatni. Magyarországon ez a legnagyobb ilyen találkozó, ahol ezt kétévente megtehetik – mondta Sajtiné Szabó Gabriella az esemény szervezője.

Ezt a rendezvényt a Citroen C2 –esek, vagyis az úgynevezett kacsák bemutatójaként tartották számon, de aztán a márka egyéb járműveivel folyamatosan bővült a felhozatal. Van, aki minden vásárhelyi találkozóra a francia csendőrségnél használt, 1969-es évjáratú autójával érkezik, amelyhez korhű ruhát is ölt.

– Régi álmom volt egy ilyen Citroen Mehari, ugyanis a Louis De Funes csendőrfilmeken nőttem fel, és a mai napig szeretem ezeket nézni. Elkezdtem nyomozni, és így találtam meg ezt az autót, amely ugyan elég rossz állapotban volt, fel kellett újítani. Hoztunk hozzá eredeti alkatrészeket Franciaországból – mondta Pintér Adrián.

A találkozó legnagyobb szenzációja mégis az a francia autó volt, amely bár még csak 25 éves, de egy éve úton van, és utolsó állomásaként Hódmezővásárhelyre érkezett.

– Már csak egy hét van hátra utazásunkból, mely keretében egészen Indiáig eljutottunk. Összesen a 11 hónap során 35 ezer kilométert tettünk meg ezzel a 25 éves autóval, amellyel semmi problémánk nem akadt, remekül utaztunk-  mondta Peggy Hamann.

A találkozóra Kanadából is jöttek és olyan is volt, aki Ausztráliából interneten keresztül követte figyelemmel az eseményeket. Az autók több kategóriában versenyeztek, de a várost és a környékét is megismerhették a résztvevők. A nap egyik leglátványosabb része az autók felvonulása volt.

Megszakítás