Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

„Visszaállítani az emlékezet megfelelő kódját”

Szögesdrótok között – félszáz tablón a megosztott világ címmel nyílt kiállítás a hódmezővásárhelyi Emlékpontban. A Lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete által összeállított több száz fotóból álló anyag bemutatóján Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete azt mondta, közösen kell gondolkozni és fellépni az új kihívások ellen.

A világtörténelem 1945 és 1990 közötti „hidegháborús” időszakát az 50 tablón, mintegy 300 fotóval bemutató kiállítási anyagát a Lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete állította össze, amely 2 héten keresztül látható Hódmezővásárhelyen, az Emlékpontban. Almási István polgármester a tárlatnyitón azt mondta, a magyar és a lengyel nép azonos gyökerekből táplálkozó történelme a múltban és a jelenben is igazolja, hogy azonos módon reagálunk a hatásokra.

– A szervezők a tárlat készítése során arra törekedtek, hogy minél korhűbben bemutathassák, milyen olyan rendszerben élni, ahol a szabadsághoz és az autonómiához hasonló értékek teljes megszüntetésére törekedett az elnyomó hatalom. Magyarország és Lengyelország most is jó kapcsolatokat ápol. Közösen kell gondolkoznunk és fellépnünk az új kihívások ellen egy olyan Európa jövőjéért, ahol az elkövetkezendő generációk folytathatják majd felmenőik hagyományait, megőrizve értékeinket, hitünket és elkötelezettségünket a szabadság iránt – hangsúlyozta a polgármester.

A kiállítás fotói jól szimbolizálják a hidegháborús időszak kettéosztott világát, amely a középkorúak életének része volt, azonban a fiataloknak már történelem – fogalmazott Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. A diplomata kijelentette: bízik abban, hogy a diákokban rögzül, nem köszönthet be újra az a korszak, amikor a csecsemőket az édesanyáknak a szögesdróton kell átadniuk.

– Rengeteget lehet tudni ’56-ról vagy a lengyel szolidaritásról, de ez az első olyan kiállítás, amelyet a Lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete állított össze, amely nem csak lengyel, vagy regionális emlékezettel foglalkozik. Nálunk van egy olyan kifejezés, hogy visszaállítani az emlékezet megfelelő kódját. Rengeteg ember sokáig dolgozott azon, hogy rosszul emlékezzünk. Az a kiállítás azért is van, hogy szélesíti a tudásunkat, de visszaállítja a nemzeti regionális emlékezet kódját, tudjuk miről volt szó, milyen volt, és soha ne legyen többé – folytatta Roman Kowalski.

Megszakítás