Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Vitkay Vetélkedő Torontálvásárhelyen

 

A Vitkay Vetélkedőt hagyományosan minden évben megrendezik a szerbiai Torontálvásárhelyen. Az idén 20. alkalommal szervezik meg szeptember 26-27-én a Vitkay Gyula vajdasági nótaszerzőről elnevezett fesztivált. Olyan önazonosság-tudatot fejlesztő zenei rendezvény, amely a vajdasági magyarság zenei kultúrájának minőségibbé tételét szolgálja. A fesztivál különlegessége, hogy a fellépők nem csak a már ismert nótákat éneklik, hanem előadják új szerzeményeiket is.

 

2015-ben a jubileumi műsor eltér a hagyományoktól és nem verseny jellegű lesz, hanem a korábbi évek díjazottjai, valamint meghívott vendég előadók lépnek fel. Hódmezővásárhelyről fellép a művésznevén Vásárhelyi Szilárdként ismert Égető Imre, illetve a Tarjáni, a Csúcsi Olvasókör tagjai is kilátogatnak. Zentáról fellép a Délibáb Magyar Művelődési Egyesület, valamint Madarász Katalin és Koltai László ismert nótaénekesek is részt vesznek a fesztiválon.

A rendezvény lehetőséget a kapcsolatok továbberősítésére is. A Vitkay Vetélkedőhöz kapcsolódó testvérvárosi találkozó célja: a kulturális hagyományok, valamint szellemi örökség ápolása a 21. században, az egymástól távol élő magyarság összetartása. Hódmezővásárhely és Torontálvásárhely, valamint Zenta több évtizedre visszanyúló partnerkapcsolatokat ápol. Az idén hódmezővásárhelyi önkormányzat sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt.-hez, és 2,5 millió forintot nyert a „Testvér-települések programok és együttműködések” elnevezésű támogatásra, ezzel járul hozzá a rendezvény szervezéséhez.

Megszakítás