Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Víztisztító konténereket helyeznek el a városban

A város különböző pontjain kitelepített kék színű víztisztító konténerek felét már feltöltötték vegyszerekkel és víztisztító szűrőkkel. Ha ezt a műveletet mindenhol elvégzik, és a vízügyi üzemeltetési engedély is meglesz, akkor várhatóan március végétől, illetve április elejétől kezdődhet el a lakosság csökkentett arzéntartalmú vízzel való ellátása a vízdepókból.

A tavalyi év végén életbe lépett egy olyan európai uniós rendelet, amely szerint az ívóvíz arzéntartalmát csökkenteni kell. Átmeneti megoldásként az év elején zacskós vizet osztottak, majd nemrégiben kék színű konténerek lepték el a város különböző pontjait, a külterületi településrészeket, valamint Mindszentet és Székkutast is. Ezekből a depókból vételezheti majd a lakosság a vizet a jövőben.

– Ezeknek a konténereknek a telepítése megtörtént. Jelenleg is folyik a vegyszerrel és a tisztító szűrőkkel való feltöltése. A 14 darab konténerből már 6- 8-ban elvégezték ezeket a munkálatokat. Várhatóan a héten befejezik az ilyen irányú telepítéseket, majd vízmintákat vesznek. Három negatív vízminta után tudják majd használni a lakosok a telepített konténereket – mondta Varga Ferenc, a Zsigmondy Béla Zrt. műszaki igazgatója.

A konténerekbe csapvizet kötnek be, és ezt szűrik meg, hogy ne kerüljön bele annyi arzén. Míg a zacskós víznél korlátozott mennyiség állt a lakosság rendelkezésére, addig a konténerekből vételezettből mindenki annyit hozhat, amennyit csak akar.

– A vezetékes ivóvíz hálózat került megbontásra, arra lett rátelepítve a konténer. Ebbe bejön a magasabb arzéntartalmú szolgáltatott víz, és a kifolyó másik oldalán két csappal ellátott konténer ajtaján lehet az arzéncsökkentett vizet igénybe venni – tette hozzá a műszaki vezető.

A konténereket úgy helyezték el, hogy mindenki a lakóhelyéhez közel találjon belőlük, így bárki könnyen hozzájuk férhet, ha igénybe szeretné venni ezt a szolgáltatást. A tervek szerint a vízjogi üzemeltetési engedély megszerzését követően március végétől, illetve április elejétől működnek majd a vízdepók. Ám ez nem jelent azt, hangsúlyozza a szakember, hogy az évtizedeken keresztül szolgáltatott víz rosszabb minőséget képviselne, csupán jogszabályi változás történt.

Megszakítás