Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Wellmann konferenciát tartottak a Mezőgazdasági Karon

Tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán a Wellmann konferenciát. Az Európai Unióból érkező, külföldi és magyar vendégek a mezőgazdaság, az agrárgazdaság, valamint a vidékfejlesztés aktuális kérdéseit vitatták meg.

A Mezőgazdasági Főiskolán megrendezésre került XI. Wellmann konferencia a „Tudomány a vidékért” alcímet kapta, melynek keretében valamennyi főbb mezőgazdasági ágazattal kapcsolatban hallhattak előadásokat az érdeklődők.

Az Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara és a Temesvári Bánáti Agrár- és Állatorvos-tudományi Egyetem közös szervezésében szervezett rendezvény délelőtt plenáris előadásokkal, délután pedig szekcióprogramokkal várta a hallgatókat.

– A konferencia célja, hogy nemzetközivé válva megpróbáljon az aktuális mezőgazdasági, agrárgazdasági, vidékfejlesztési kérdésekre, problémákra olyan fórumot teremteni, ahol az Európai Unió minden részéről ide érkező vendégek a felmerülő kérdésekre igyekeznek közös megoldásokat találni – mondta dr. Horváth József tudományos dékánhelyettes, a konferencia szervező titkára.

A fél tízkor kezdődő plenáris ülésen öt előadást hallhattak a megjelentek: a Portugáliához tartozó Azori-szigetek mezőgazdaságáról, Lengyelország uniós csatlakozás utáni mezőgazdasági kihívásairól kaptak információkat, valamint a Debreceni Egyetem két előadója ismertette az állattenyésztéssel, illetve az aranykorona értékeléssel kapcsolatos újdonságokat, ezt követően pedig a Budapesti Gazdasági Főiskola meghívott vendége beszélt az állati takarmányozás és a humán táplálkozás összefüggéseiről.

Délután szekcióülésekkel és vitafórummal folytatódott a konferencia programja, de a főiskola tornatermében egy poszter kiállítás is helyet kapott.

– Ezek a poszterek tudományos munkákat tartalmazó poszterek, akik regisztrálnak a konferenciánkra, és résztvevőként jelen vannak, kétféle formában mutathatják be a tudományos eredményeiket. Az egyik, a tízperces szekcióelőadásokat jelenti, a másik pedig, hogy ezeket a tudományos munkákat nyomtatott formában, poszter paravánokon elhelyezik – mondta dr. Horváth József.

A Wellmann konferencia programjához minden évben művészeti kiállítás is kapcsolódik, idén In Memoriam Samu Katalin címmel a kar kollégiumának kiállítótermében nyílt rendhagyó tárlat. Este pedig a Fekete Sasban vacsorával és szakember találkozóval zárult a mai a program.

Megszakítás