Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Zajlik az orgona felújítás második üteme a Szent István Templomban

Miután tavaly rendbe hozták a játszóasztalt, most a hangszer tisztítása és hangolása van folyamatban. A munkálatok ezen a héten befejeződnek, így vasárnaptól már az újrahangolt orgona szolgáltathatja a zenét a liturgiákhoz.

A Szent István Templom orgonája 1956-ban épült, az elmúlt évtizedekben pedig a karbantartása is elmaradt, ezért már nagyon megérett a hangszer arra, hogy felújítsák.

– Már rendszeres problémát jelentett az orgona, amellett, hogy hamiskás volt és belül nagyon koszos is. Elsősorban a játszóasztal rendbe hozása volt a legfontosabb feladat, ezért a felújítási munkálatokat két ütemben vállalta a cég – mondta Németh László plébános.

 A játszóasztal billentyűinél több milliméteres eltérések mutatkoztak, ezért is kellett ennél a résznél kezdeni a javítást, mely tavaly ősszel be is fejeződött. A munkálatok második ütemére azért most került sor, mert a hangszer hangolását nem lehet hidegben elvégezni, így ezzel meg kellett várni a jó idő beköszöntét. Már kipakolták az orgonaszekrényt, kivették belőle a sípsorokat, és megtakarították őket, a napokban az elemek visszahelyezése zajlik.

– Jó néhány hang nem szólt, ami a kúpszelepek alatt lévő indító membránok elhasználtsága miatt történhetett. Sok el volt szakadva, ezért ezeket ki kellett cserélnünk, ami kb. 500 darabot jelent, így most már ezekkel a következő 20 évben biztosan nem lesz probléma – mondta Varga László, a Varga Orgonaépítő Kft. vezetője.

A hangszer felújítására a hívek eddig 400 ezer forintot gyűjtöttek össze. A plébános bízik abban, hogy a költségek egyharmada, vagyis félmillió forint összejön adományokból, a fennmaradó nagyobb részt pedig az egyház pótolja. A javítási munkákkal a szakemberek még ezen a héten végeznek, így vasárnap a már azújrahangolt orgona szolgáltatja a zenét a miséhez.

Megszakítás