Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Zalaegerszeg ad otthont a keramikus városok találkozójának

Zalaegerszegen rendezik meg április 25-én a Magyar Kerámiavárosok Találkozóját, április 26-án pedig kezdetét veszi a XI. Országos Fazekas és Keramikus Találkozó és Fesztivál a Göcseji Falumúzeumban – jelentették be a szervezők szerdai zalaegerszegi sajtótájékoztatójukon.

A Magyar Kerámiavárosok Szövetsége 2012 májusában jött létre Hódmezővásárhelyen – idézte fel Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere. Kiemelte, hogy Magyarországon olyan értékes kerámiahagyományok léteznek, amelyeket érdemes összegyűjteni, fejleszteni és tovább éltetni.

Hozzátette, hogy a tíz várost tömörítő szakmai szervezet munkájába Zalaegerszeg aktívan bekapcsolódott, és vállalta az országos találkozó megszervezését. A Göcsej vidék fazekas hagyományaira, a Czugh család történetére, Németh János Kossuth- és Munkácsy-díjas keramikusművész munkásságára utalva rámutatott arra, hogy a megye és Zalaegerszeg kerámiahagyományai lehetővé teszik, hogy a város reprezentánsa legyen a szervezetnek.

A polgármester szerencsének nevezte, hogy a kerámiavárosok szövetségének találkozója összekapcsolódik a korábban már hagyománnyá vált fazekas és keramikus találkozóval.

Prokné Tirner Gyöngyi, a Gébárti Kézművesek Házának vezetője elmondta, hogy az április 25-én megrendezendő szakmai konferencia vendége lesz Antoine di Caccio, az Európai Kerámiaszövetség elnöke. Az előadásokon bemutatják az európai szervezet működését, szó esik a magyar fazekasságról, a kerámiatelepek működéséről.

Skrabut Éva, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke arról beszélt, hogy Zalaegerszeg kimagasló szerepet tölt be a fazekas hagyományok ápolásában. A Gébárti Kézművesek Háza a központja a megye fazekas kultúrájának, a múlt értékeinek bemutatása mellett az alkotóház az egyesülettel közösen részt vesz a fiatalok képzésében, a megyében dolgozó fazekasok kétharmada ebből az iskolából került ki.

Az országos fazekas és keramikus találkozóra idén mintegy félszáz mester érkezik, képviselteti magát Korondtól az Őrségig számos település és tájegység. Az elmúlt évekhez képest intenzívebbé válnak a falumúzeum portái, bővítették az installációt, az egyik udvaron például a cserépkályha-építést mutatják be. A fazekas versenyen a szakma legjobbjai sümegi fazék korongozásában mérik össze tudásukat, a folklórműsorokban az autentikus fazekas kultúrához illő, gyönyörű viseletekbe öltözött hagyományőrző csoportok lépnek fel.

A Pajta Galériában április 26-án megnyílik Csuti Tibor fazekas kiállítása, Németh János keramikusművész korsóiból pedig a Magyar Olajipari Múzeumban nyílik tárlat.

(MTI)

Megszakítás