Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Zenta város díszpolgára címet kapott Dr. Kószó Péter

„Életem talán legnagyobb kitüntetését kaptam Zenta városától” – ezen szavak kíséretében vette át Zenta város díszpolgári címét dr. Kószó Péter, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város alpolgármestere.

A megtisztelő elismerés indoklása kitért arra, hogy a 90-es évek elején, a balkáni háború legnehezebb éveiben a Johannita segélyszervezet tagjaként és gyermekorvosként egyaránt óriási szerepe volt a zentai egészségügyi intézmények gyógyszerrel való ellátásában, valamint a Máltai Szeretetszolgálat munkatársaként segélyszállítmányokat juttatott Zenta városa mellett több horvátországi településre is.

 Szeptember 11-én a „város napja” alkalmából szervezett rendezvénysorozat keretében adták át Zentán a település legrangosabb kitüntetéseit. A díszülésen dr. Kószó Pétert, Hódmezővásárhely alpolgármesterét Zenta város díszpolgári címével tüntették ki. Dr. Kószó Péternek a 90-es évek elején, a balkáni háború legnehezebb éveiben a Johannita segélyszervezet tagjaként és orvosként nagy szerepe volt a zentai egészségügyi intézmények gyógyszerrel való ellátásában, illetve a Zenta felé irányuló segélyek közvetítésében. Az alpolgármester számos elismerést mondhat magáénak, többek között 2000-ben Pro Urbe díjat kapott szülővárosától, Hódmezővásárhelytől, tavaly pedig Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült, a zentai díszpolgári címet mégis élete talán legnagyobb elismerésének nevezte.

Életem talán legnagyobb kitüntetését kaptam Zenta városától, Zenta város képviselőtestületétől és Zenta város vezetésétől. Mindannyiunk nevében köszönöm, hogy rám gondoltak – mondta dr. Kószó Péter alpolgármester.

1991 és 1993 között a délszláv háborúban a Máltai Szeretetszolgálat tagjaként segélyszállítmányokat juttatott el több horvátországi településre, valamint Zentára is. Számtalan segélyezési akcióban vett részt a Kárpát-aljától Macedóniáig, és alapítója volt az Újszülött Életmentő Alapítványnak is. A 2004. decemberi népszavazás után kiállt amellett, hogy Hódmezővásárhely tiszteletbeli polgári címet adományozzon a határon túli magyaroknak, illetve elévülhetetlen érdemei vannak a hódmezővásárhelyi honosítási ünnepségek szervezésében is.   

– Hódmezővásárhelyen az elmúlt két évben 3000 magyar honfitársam tette le az állampolgári esküt. Körülbelül 400 olyan van közöttük, aki Zentáról érkezett – mondta ünnepi beszédében dr. Kószó Péter.

Az ülésen több rangos kitüntetést is kiosztottak: azokat a polgárokat díjazták, akik munkájukkal hozzájárultak Zenta népszerűsítéséhez és fejlődéséhez – mondta Ceglédi Rudolf, a település polgármestere.

Megszakítás