Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Zökkenőmentes volt a múzeumok települési fenntartásba adása

Zökkenőmentesen lezajlott a megyei múzeumi hálózat intézményeinek települési fenntartásba adása – jelentette ki Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár kedden a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeumban tartott sajtótájékoztatón.

A közgyűjtemények – részben a kormány és a települési önkormányzatok között létrejött finanszírozási szerződésnek köszönhetően – sikeresen végzik munkájukat, a helyiek pedig sokkal inkább magukénak érzik az intézményt – mondta a politikus.

Lázár János kiemelte, hogy a közösségi és a helyi erőforrások felhasználásával a 21. századi igényeknek megfelelő kiállítóhelyek és közösségi terek hozhatók létre. Hozzátette: a városi tulajdonban és fenntartásban működő múzeumok alkalmasak arra, hogy közvetlenül megszólítsák a helyi művészetszerető közönséget, a művészetpártolókat pedig a mecenatúra nemes feladatára biztassák.

A kormány célja, hogy a múzeumoknak legyen valódi gazdája, a helyi közösségek pedig vegyenek részt a művészeti élet szervezésében – közölte az államtitkár.

Lázár János kormánybiztosként egy hónapja vette át a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetését. Ennek kapcsán elmondta: az uniós pályázatok kapcsán látszik, számos önkormányzat dolgozik azon, hogy minél előbb méltó körülményeket teremthessen a városi múzeum számára.

(MTI)

Megszakítás