Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Zoltai Attila alkotásaiból nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen

A Magyar Festészet Napjához kapcsolódva Zoltai Attila alkotásaiból nyílik kiállítás Műtermi jegyzetek címmel szombaton a hódmezővásárhelyi Emlékpontban – közölte Nagy Imre, a Tornyai-múzeum igazgatója az MTI-vel.

A kisteleki születésű, de hosszú évek óta Hódmezővásárhelyen élő és alkotó művész rendszeres kiállítója a vásárhelyi őszi tárlatoknak, más országos kiállításoknak, biennáléknak.

Festészeti munkáit a helyi realista hagyományokból táplálkozó, régi értékeket újszerű megfogalmazásban ábrázoló képi világ jellemzi. Technikában és témában is sokrétű: a festészet mellett a térábrázolás, a különleges plasztikai megoldások is érdeklik.

Az Emlékpont galériájában nyíló tárlaton a sokoldalú alkotó több mint harminc festmény és mintegy kéttucatnyi plasztika segítségével mutatja be művészi gondolatvilágát és világnézetét.

Nagy Imre művészettörténész szerint Zoltai Attila kiállítása több, mint amit a művész által választott cím sejtet, mert sokrétű betekintést nyújt festői gondolatvilágába, világnézetébe.

Legbensőségesebb, legkidolgozottabb témái valóban a műtermi témához kötődnek, hiszen ecseteket, festéktubusokat, palettákat, oldószeres üvegeket és egyéb festőkellékeket ábrázol, de teszi ezt olyan filozofikus megközelítésben, hogy mindig el van helyezve egy-egy tükröződő felület, legyen az borospohár vagy folyadékkal teli üveg, amely fölveti a látvány realitásának kérdését – mondta el a művészettörténész. Az aprólékosan kidolgozott részletek érdekesen ellenpontozzák azt a kérdésfölvetést, amit a tükröződő felületek motívumai sugallnak: a látott világ valóságos-e vagy festett illúzió.

A kiállításon a műterembelsők mellett megjelennek a művész kedves témái, a csendéletek, enteriőrök, boros dugók, óraszerkezetek és fény-árnyék játékok, de olyan újszerű, kevéssé látott kompozíciók is megtekinthetőek a január 12-ig nyitva tartó kiállításon, mint a művész és a zene kapcsolatát, valamint a fiait ábrázoló portrék.

Zoltai Attila plasztikái külön gondolatai egységet képeznek, a művész humoros, groteszk látásmódját ábrázolják, miszerint a világot egy görbe tükrön keresztül is érdemes nézni – emelte ki Nagy Imre.

(MTI)

Megszakítás