Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

„Zsidó dallamok szárnyán” címmel jótékonysági koncertet adtak a hódmezővásárhelyi zsinagógában

„Zsidó dallamok szárnyán” címmel adott koncertet a hódmezővásárhelyi zsinagógában barátaival Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora. A jótékonysági céllal megrendezett esten a zsidó zenei világot jelenítették meg a szervezők.

Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora, és barátai „Zsidó dallamok szárnyán” címmel mutattak be jótékonysági koncertet a vásárhelyi zsinagógában. Nagy többségben olyan zenei műveket válogattak a koncertre, melynek a zsidóságot jellemző zenei világ, a megszólalás módja, illetve annak törvényszerűségei adtak speciális jelleget.

– A zsinagógába illő és a zsidó kultúrába tartozó dallamok szólaltak meg, és van a műsornak egy közvetlenül nem ebbe a vonalba tartozó része is, Hidas Frigyes kürtversenye – mondta Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora, az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem tanára.

A hangversenyen közreműködött Sugár Gergely kürtművész, Neumark Zoltán és Frideczky Katalin zongoraművészek, valamint Korcsolán Orsolya hegedűművész is, aki gyermekkorától kezdve lelkesedik az izraelita zenéért és mára a zsidó hagyományú muzsikálás egyik specialistájának tekinthető.

– Orsi már gyerekkorában zsidó kórusban énekelt. Gyerekként a zsidó zenei repertoárba tartozó műveket szólaltatott meg, mindamellett klasszikus felkészültségben is elsőrendű – mondta Fekete László.

 A koncert bevételével egy húszéves, enzimhiányos autoimmun betegségben szenvedő izraeli-magyar fiatalembernek, Jedvanik Amos Sebastiannak igyekeztek segítséget nyújtani úgy, hogy gyógyszeres kezelését támogatják, amelynek költsége messze meghaladja egy átlagember kereseti lehetőségeit.

Megszakítás