Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Felújították a hódmezővásárhelyi művésztelepet és az alkotóházat

Felújították a hódmezővásárhelyi művésztelepet és az alkotóházat, a beköltöző művészek a szombati avatóünnepségen vehették át a kulcsokat.

Hóvári János, a létesítményeket fenntartó Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) főigazgatója elmondta, a két épület rekonstrukciója 330 millió forintba került. A felújítás a MANK 2012-ben indult programjának fontos eleme. Az elmúlt években 1,5 milliárd forintból több művésztelep és alkotóház újulhatott meg többek között Szigligeten, Zsennyén, Szentendrén, Mártélyon és Galyatetőn. A főigazgató a következő évek fontos feladatai között említette a kecskeméti és a hédervári alkotótelep rekonstrukcióját. Kitért arra is, hogy szükség lenne az ország több településén található műteremlakások felújítására is.

A megújult hódmezővásárhelyi művésztelepen Sonkoly Tibor festőművész, valamint Donka Gergely és Máté Hunor képzőművész kapott egyéni műtermet. Az épület legnagyobb helyisége kollektív műteremként működik majd, amelyben meghívottak dolgozhatnak. A művésztelep előterében galériát alakítottak ki, ahol kamaratárlatokat rendeznek. A megnyitóra olyan hódmezővásárhelyi művészek alkotásait válogatták össze, akik hosszabb-rövidebb ideig kötődtek az 1966 óta működő intézményhez. Befejeződött a MANK hódmezővásárhelyi alkotóházának rekonstrukciója is. A városközpont egy csendes utcájában, műemléki környezetben található, két műtermes Virág utcai épület szállást, alkotási lehetőséget kínál a művészeknek, emellett rendezvények helyszínéül is szolgál, fontos szerepet betöltve a hódmezővásárhelyi kulturális életben.

Forrás: MTI

Megszakítás