Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Tavasszal megújul a belváros

A Tornyai János Kulturális Városrehabilitációs program négy eleméből az Alföldi Galéria már elkészült, a görögkeleti templom, a Tornyai János Múzeum és a dr. Rapcsák András utca felújítási munkálatai a tervek szerint haladnak, így tavasszal befejeződhet a belváros teljes rekonstrukciója.

A Tornyai János Múzeum két pályázatnak köszönhetően szinte az alapjaitól megújul: az intézmény látogatóbarát fejlesztése mellett a Dél-alföldi Operációs Program keretében támogatott Tornyai János Kulturális Városrehabilitációs Program eredményez jelentős átalakulást az intézmény felépítésében. Ez utóbbi, a több mint 800 millió forint összköltségű városrehabilitáció keretében a múzeum bővítése, és korszerűsítése még tavaly nyáron kezdődött. Elsőként az intéztmény melletti, használaton kívüli épületek bontására került sor, majd a már meglévő épületek szinte teljes belső szerkezeti átalakítására. Itt később az igazgatósági irodák és a megnövelt kiállítóterek kapnak helyet. Az új termek létrehozásával 2011 szeptemberében végeztek.

– A két meglévő épület belső felújítási munkálatai folynak. Ezen kívül a tetőszerkezet javítása, az elkorhadt, elöregedett faszerkezet részleges cseréje fejeződött be. A cseréplécek leszögelése szintén megtörtént. Hamarosan indul a két épületen az újabb cserépfedés elkészítése. Emellett a belső gépészeti alapvezetékek lefektetése folyik, valamint a homlokzatot alakítják ki, illetve javítják a szakemberek – mondta Mucsi László, a Városfejlesztési és Üzemeltetési Iroda irodavezetője.

Az intézmény új épületének kialakítása is jó ütemben halad. Itt egy látványraktár, a felső szinten pedig egy szakkönyvtár kerül kialakításra. Az épületben az alapozási munkálatok befejeződtek.

A görögkeleti templom belső felújítási munkálatai szintén a közelmúltban zárultak. A torony bádogszerkezetének elbontása is megtörtént. Jelenleg a toronykupola elkorhadt fáit cserélik, majd a homlokzat elkészült vakolatjavításai után a festési munkálatokkal együtt a külső homlokzatfestés következik.

– A beruházás leglátványosabb része a dr. Rapcsák András utca átépítése. Ugyanakkor, amit most láthatnak a polgárok, az épp nem a Tornyai Városrehabilitáció keretében történik, hiszen a Vagyonkezelő Zrt. által nyert KEOP-pályázatnak köszönhetően a termálvezeték lefektetését végzik. Ahogy ez befejeződik, úgy tovább folytatódik a térburkolat elhelyezése is – foglalta össze a beruházás elemeit Mucsi László a Városfejlesztési és Üzemeltetési Iroda irodavezetője.

Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. „Új fogyasztók bekapcsolása a geotermális távhőszolgáltatásba Hódmezővásárhelyen” című, KEOP pályázatát 87 millió 621 ezer forinttal támogatta az Európai Unió. A projekt eredményeként termálvízzel történik majd a jövőben a Bessenyei Művelődési Központ, a Tornyai Múzeum és az Alföldi Galéria fűtése, amely jóval hatékonyabb és környezetkímélőbb konstrukciót jelent a korábbinál.

Megszakítás