Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Áltudományok és tévhitek, fizika az orvoslásban

Gyulai József akadémikus és Kis János Benedek vezető CT fizikus voltak a vendégei a Bethlen Gábor Református Gimnázium Jesenius Klubjának. Az előadók olyan témákat érintettek, amelyek a természettudományos vonalon továbbtanuló diákok számára máshol nem hozzáférhetők.

A Bethlen Gábor Református Gimnáziumban két éve működő Jesenius Klub egy természettudományos önképző kör. Azért Jesenusról lett elnevezve, mert az iskola névadójának ő volt az orvosa. Az évente két-három alkalommal megrendezett találkozóra mindig olyan szakemberek kapnak meghívást, akik valamilyen módon kötődnek az iskolához. Most a szakmai társaság elnöke, Gyulai József akadémikus az áltudomány és a tévhitek kérdéséről beszélt, míg Kis János Benedek a fizika az orvoslásban címmel tartott előadást az érdeklődőknek.

– A képalkotó eljárások elvéről még esik valamennyire szó a fizika tagozatosoknál, de a kitekintés a fizikából, az áltudományról és a tévhitekről már kevésbé, pedig ezek is nagyon fontosak. Erről lyukas órákon vagy amikor van lehetőségünk, beszélünk, de szervezet keretek között nem, pedig fontos, hogy aki a természet tudományos téren akar továbbtanulni, ezt választja élethivatásának, ebben is tájékozott legyen – mondta Berecz János, a Jesenius Klub titkára.

A Bethlen természettudományos önképző körének az a célja, hogy úgy segítse a továbbtanulás előtt álló diákokat a pályaorientációban, hogy a szaktekintélyek mellett a gimnáziumban nemrég végzett tanulók is kapjanak lehetőséget a kutatásaikról beszámolni. 

Megszakítás