Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Gregus Mátéra emlékeztek az Emlékpontban

Székkutas alapítójának munkásságáról, közéleti tevékenységéről a szakértők mellett a neves gazda unokája, Kokovai Istvánné Gregus Mária is mesélt. A beszélgetés a homoki apostolról szóló időszaki kiállítást egészítette ki.

Az 1861-ben született Gregus Máté tevékenysége teljes mértékben összefonódott Vásárhely-Kutas nevével, hiszen jórészt neki köszönhető, hogy a puszta közepén Székkutas virágzó tanyaközponttá vált. A régmúltról Szenti Tibor néprajzkutató mellett a neves gazda unokája is mesélt az Emlékpontban.

– Nagyapámnak köszönhető, hogy lett vasútállomás ott, ahol korábban csak egy kis őrház állt a puszta közepén. Mellé építettek úgynevezett rakó partot, melyen disznókat, takarmányt lehetett szállítani, hiszen akkor nem autóval, hanem vasúton történt az áruszállítás. Aztán jöttek létre a templomok és a hangyaszövetkezet is – mondta Kokovai Istvánné Gregus Mária.

Gregus Máté belterjes gazdálkodással, tervszerű, jól szervezett gyümölcstermesztéssel és állattenyésztéssel mintagazdaságot is teremetett az 1890-es években homokos földű birtokán, mely jó példaként szolgálat a környék gazdáinak.

– Nagyapám egy kis kerttel kezdte a tevékenységét, majd a munkát a fia folytatta tovább, de én is kivettem belőle részemet. Kis csemetéket ültettünk, melyeket beszemeztünk és így fejlődött és terebélyesedett a mintagazdaság, és én ezt mind végigéltem – tette hozzá büszkén a neves gazda unokája.

Gregus Mária arról is beszélt a közönségnek, hogy nagyapja arra nevelte, hogy tanulja meg szeretni a munkát, hiszen csak így tudja megbecsülni, mit jelent egy szelet kenyér.

Megszakítás