Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Hézső Ferenc alkotásaiból nyílt kiállítás az Emlékpontban

Hézső Ferenc 75. születésnapján nyílt meg a művész 1960-as 70-es években készült alkotásaiból rendezett kiállítás. Az Emlékpontban látható 23 festmény gondolati és kronológiai ívet ölel fel.

Hézső Ferenc pályája nehezen indult. Állambiztonsági dokumentumokból kiderült: Hódmezővásárhelyen első kiállítását 1978-ban központi utasításra lebontották és a helyére egy szovjet művész alkotásait állították ki. Hézső Ferenc festményei jól illusztrálták az akkori korszak politikai és társadalmi viszonyait, a bekövetkezett változásokat. Ezekből állított ki most 23 alkotást az Emlékpont a vásárhelyi művész 75. születésnapja alkalmából.

A tárlat megnyitóján az alkotó munkásságát Szuromi Pál művészeti író méltatta, aki szerint Szalay Ferenc halála után Hézső az utolsó képviselője annak a csapatnak, akik munkássága Vásárhelynek hírnevet hozott a képzőművészet terén.

– Vajon miként alakulhatott volna pályája, ha netán értőbb szakmai és civil közegben tölti szorgos évtizedeit, mert a szellemi magányosságot a legkülönfélébb hazai és nemzetközi művésztelepek sem kompenzálhatták igazán – mondta Szuromi Pál művészeti író.

Az Emlékpont időszaki kiállítóterében látható válogatás első képe 1960-ban készült, amit Hézső Ferenc harmadéves főiskolásként festett és 1978-ban készült az itt látható képsorozat utolsó darabja, vagyis egy 20 éves periódus dokumentációja jelenik meg a falakon.

– Ez az életem és a városnak egy jelentős része. Ha nem több lesz ez mint szociográfiai dokumentum, akkor sem utolsó. Ha ez annyival több lehet mint művészi alkotás, megmarad a nemzet szellemi hagyatékában, akkor én nagyon boldog lehetek. Ez a 75 év ily módon egy mérföldkő. Az embernek ezeket az intervallumait le kell zárni, hogy tovább tudjon lépni – mondta Hézső Ferenc festőművész.

A kiállítás egészen márciusig látható az Emlékpont időszaki kiállítótermében.   

 

Megszakítás