Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Holokauszt-emlékév – Programsorozat Hódmezővásárhelyen

Tudományos, oktatási és kulturális programsorozat indul a magyar zsidóság hetven éve történt deportálására emlékezve Hódmezővásárhelyen – jelentette be Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester pénteken az alföldi városban.

A 20. századi történelem legfájdalmasabb epizódjára emlékezni és emlékeztetni kell – mondta a politikus a holokauszt-emlékév hódmezővásárhelyi programjait bemutató sajtótájékoztatón.

Almási István felidézte, hogy a hódmezővásárhelyi közgyűlés 2004-ben határozott a zsinagóga felújításáról, és visszaadta az addigra már igencsak leromlott állapotú épületet eredeti vallási funkciójának. A zsinagóga mögött, az egykori izraelita elemi népiskola épületében pedig kialakították Magyarország első vidéki holokausztmúzeumát.

Az emlékév hódmezővásárhelyi programjaiban részt vesz a város valamennyi oktatási és kulturális intézménye. A rendezvények célja, hogy minden hódmezővásárhelyi polgár, köztük is elsősorban a fiatalok, minél részletesebben megismerjék a vészkorszakban történteket – közölte Almási István.

A következő hónapokban kiállításokat, fotótárlatokat, konferenciákat szerveznek, külön rendezvényeken emlékeznek majd a vészkorszak helyi áldozataira. A programsorozat fontos eleme a zsidó kultúra megismertetése is koncertekkel, irodalmi estekkel, filmvetítésekkel – tudatta a polgármester.

Árva László, a hódmezővásárhelyi Emlékpont igazgatója elmondta, pályázati támogatással megújul a Magyar tragédia 1944 kiállítóhely, ahol rendhagyó történelemórákat szerveznek. A közgyűjtemény a térség pedagógusainak konferenciát, továbbképzést rendez a magyar holokauszt oktatásának szakmai kérdéseiről.

Az egész éves programsorozat január 27-én, a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján indul. Az Emlékpontban irodalomtörténeti konferenciát tartanak, B. Nagy Balázs fotográfus alkotásaiból A holokauszt emlékére címmel nyílik kiállítás, este pedig a zsinagógánál gyertyákat gyújtanak az áldozatok emlékére – tudatta az igazgató.

(MTI)

Megszakítás