Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Kezdődnek a Fölszállott a páva területi válogatói

Lezárult a jelentkezés a Fölszállott a páva 2014-es tehetségkutató vetélkedőre. A június közepén kezdődő területi válogatókon több mint 250 produkció indulhat. Június 22-én Révkomáromban, június 29-én Szentegyházán, július 6-án pedig Hódmezővásárhelyen tartanak területi válogatót.

A versenyt április elején másodszor hirdette meg a 16 és 35 év közötti fiataloknak a Hagyományok Háza és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) négy kategóriában.

Az első területi válogató június 16-án lesz Budapesten, a Hagyományok Házában. A versenyre a különböző kategóriákban (énekes és hangszeres szólisták; zenekarok, hangszeregyüttesek és énekegyüttesek; táncos szólisták és táncospárok; néptáncegyüttesek) idén 291 produkció nevezett. Ez a csoportos produkciók teljes létszámával együtt több mint 1500 személyt jelent – közölte a Hagyományok Háza csütörtökön az MTI-vel.

A legnépszerűbb az énekes szólista kategória volt, erre 114 nevezés érkezett. A vetélkedőbe emellett 42 táncos szólista, 28 táncospár és 51 néptáncegyüttes, továbbá 26 zenekar, 24 hangszeres szólista és hat énekegyüttes jelentkezett.

Az előválogatást végző zsűri véleménye alapján az idei jelentkezők teljesítménye színvonalasabb a tavalyinál. Ennek is köszönhető, hogy a zsűri mindössze harminc pályázat esetében döntött úgy, hogy nem küld meghívót a nyolc területi válogató valamelyikére.

A zsűri tagja volt Némethné Bakonyi Erika etnográfus, néptáncpedagógus, Szűcs Gábor koreográfus-néptáncpedagógus, Mihályi Gábor koreográfus, Kovács Norbert néptáncoktató, Gaug Ágnes néptáncoktató, népdalénekes, Salamon Beáta népzenetanár, Árendás Péter, a Zeneakadémia adjunktusa, Borsi Ferenc népzenetanár, Dsupin Pál népzenész, Lakatos Róbert népzenész, brácsaművész, Pál István Szalonna zenész, Juhász Katalin néprajzkutató, népdalénekes, Juhász Erika népdalénekes, Agócs Gergely néprajzkutató és Navratil Andrea népdalénekes.

Június 22-én Révkomáromban, június 29-én Szentegyházán, július 6-án pedig Hódmezővásárhelyen tartanak területi válogatót. A második turnust ősszel rendezik meg Válaszúton, Nyíregyházán, Vácon és Kaposváron.

A területi válogatók nyilvánosak, a szervezők és a versenyzők várják az érdeklődőket. Mindegyik válogatóról 40 perces film készül, amelyet a Fölszállott a páva 2014 indításaként januárban tűz műsorra az MTVA.

(MTI)

Megszakítás