Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Robotépítő versenyt nyertek a Gregus diákjai

Önálló feladatok elvégzésére képes robotot építettek a Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskola diákjai és ezzel megnyerték a First Lego League (Líg) szegedi regionális versenyét. Így az informatika, elektronika és gépészet szakos tanulókból álló csapat továbbjutott a megmérettetés kelet- európai középdöntőjébe, amelyet decemberben, Csehországban rendeznek meg.

 

Robotépítő versenyen már korábban is részt vettek a HISZK Gregus Máté Tagintézmény diákjai, de ilyen nemzetközi megmérettetésen még nem. Az Amerikából elindult szellemi vetélkedő regionális selejtezőjén hét csapatból a legjobb teljesítményt a vásárhelyiek nyújtották.

– Első helyet érték el a robot konstrukciós versenyben, ahol a robot megépítését és a program egyszerűségét, átláthatóságát pontozták. De pontozták a csoport tevékenységét is, mennyire tudnak a gyerekek csapatban együttműködni. Ebben a kategóriában is szép eredmény született, mert másodikak lettek- mondta Vas Katalin matematika, informatika tanár.

Ennek a nemzetközi versenynek minden évben más a tematikája. Idén azt várták a csapatoktól, hogy egy katasztrófa szituációt modellezzenek le. A vásárhelyi diákoknak egy hónap állt a rendelkezésükre, hogy a helyi sajátosságokat figyelembe véve a Vihar témájában végezzenek kutatásokat és készítsék el bemutatójukat. Az általuk épített robot többek között repülő elindítására illetve mentőautó betolására is képes.

– Az akadálypályán kellett a robotnak a feladatokat megcsinálni. Például feltolni egy kart vagy lenyomni és erre építettünk egy egyszerű robotot. Sok feladat volt, ha jól emlékszem 20- 25 féle, és mi ebből 6 –ot tudtunk elvégezni, de így is sok pontot kapunk érte – mondta Rácz Viktor a HISZK Gregus Máté Tagintézmény diákja.

A vásárhelyi diákok a szegedi selejtezőn elért eredménnyel delegálták magukat a kelet –európai elődöntőbe, melyet Csehországban december 7-én rendeznek meg. Addig is a fiúkra még sok munka vár, hiszen prezentációjukat angolul kell előadni, és az általuk tervezett robotot is szeretnék továbbfejleszteni.

Megszakítás