Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Tárkány Szűcs István sírhelyénél valamennyi sorstársára is emlékeztek

A Kincses temetőben található Tárkány Szűcs István sírhelye, amelyet az önkormányzat, az Emlékpont és a hozzátartozók is megkoszorúztak a kulákokról való megemlékezés alkalmából. Ezzel az eseménnyel azonban nemcsak előtte tisztelegtek, hanem valamennyi sorstársa előtt is a kuláküldözés idején tönkretett magyar gazdák emléknapján.

A kuláküldözés idején tönkretett magyar gazdák emléknapját idén először rendezték meg Magyarországon, így Hódmezővásárhelyen is. Az országgyűlés ebben az évben határozott úgy, hogy ez az alkalom június 29-én, Péter Pál napján legyen, amikor az aratás elkezdődik.

– Az országgyűlés azért döntött úgy, hogy ez a nap legyen az emléknap, mert a kulákok főleg az agrárszektorban tevékenykedtek. A megtorlások elsősorban az 1948 és 1953 között időszakot érintették. Ezért ezen a napon emlékezünk meg azokról az emberekről, akik az üldöztetés áldozatai lettek – mondta Blazovich Péter, az Emlékpont igazgatója.

Mivel a kulákoknak nincs külön emlékhelyük, az emlékezők a Kincses temetőben, Tárkány Szűcs István sírjánál gyűltek össze, hogy leróják kegyeletüket azok előtt, akik életüket vesztették a kuláküldöztetés során. Így tehát a részvevők nemcsak a vásárhelyi gazda előtt, hanem valamennyi sorstársa előtt is tisztelegtek. Bán Csaba református lelkész imát mondott értük, az Emlékpont munkatársai, a város képviselői és a hozzátartozók pedig koszorúkat és virágokat helyeztek el a sírnál.

Megszakítás