Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Változnak az állattartás szabályai

Mezőgazdasági haszonállat tartása önkormányzati rendeletben nem korlátozható – így módosították az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvényt, amely október elsejével lép hatályba. De változnak az ebtartás szabályai is január elsejével.

Október elsejei hatállyal módosították az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvényt, melynek értelmében a mezőgazdasági haszonállat tartása önkormányzati rendeletben nem korlátozható a jövőben. Ez azt jelenti, hogy nem lehet helyi rendeletben rögzíteni a haszonállatok számát Vásárhelyen az egyes városrészeken belül.

A korlátozást a létszámra vonatkozóan eltöröltük, de ettől függetlenül például a trágyatárolásra oda kell figyelni, és azokat a szabályokat be kell tartani, amelyek eddig is éltek. Zárt, fedett trágyatárolóban kell a trágyát tárolni, és nem lehet ezeket a szabályokat megszegni – mondta Benkő Zsolt, a Gazdasági Egyesület elnöke.

Hódmezővásárhely város területén állatot tartani, hizlalni, tenyészteni továbbra is az egészségügyi, állategészségügyi, az élelmiszerekről szóló, az építésügyi és a környezetvédelmi: a levegő- és víztisztasági, valamint a zajártalom elkerülését célzó szabályok betartásával lehet.

Azonban nemcsak a haszonállatok tartása módosul, a kedvtelésből tartott állatokra vonatkozó előírások  sem szabályozhatók ezentúl helyi rendeletben. Az ebtartással kapcsolatos előírásokra vonatkozó legnagyobb újdonság, hogy háromévenként ebösszeírást kell végezni a felelős állattartás érdekében. A legnagyobb újdonság pedig a transzponder lesz, amely egy olyan mikrochip, amelyet minden négy hónapnál idősebb kutyának viselnie kell a következő év január elsejétől.

– A transzponder olyan adatokat tartalmaz, amelyek a kutya pontos beazonosítására szolgálnak majd: ki a kutya tulajdonosa, milyen oltásokkal rendelkezik, ivartalanított-e, a veszélyes állatok nyilvántartásában szerepel-e. Milyen ellátásban részesült, milyen betegségei voltak, törzskönyvezett-e – mondta dr. Makó András aljegyző.

A lakásokba még októberben eljuttatják azokat az adatlapokat, amelyek az otthon tartott állatokra vonatkozó kérdéseket tartalmazzák, és az előzetes adatgyűjtést szolgálják.

Megszakítás